Beplanting

Wil je weten welke planten het in jouw tuin goed gaan doen?  Hoe planten mooi gecombineerd kunnen worden? Hoe de tuin een leefplek wordt voor vogels, vlinders e.d. ? Ik adviseer je graag! Daarbij kijk ik goed naar de eigenschappen van de verschillende plekken in je tuin. Die bepalen wat mogelijk is aan planten.

Als de beplanting er mooi uitziet en vitaal is, heb je een tuin waar je echt van kunt genieten!

Deze zomerbloeiers houden van een warme stenige plek.

Met de seizoenen meebewegen

Bomen, hagen en struiken vormen het frame dat jaarrond aanwezig is. In de borders daarentegen, is veel meer dynamiek en kleur aanwezig. Hierdoor zal een tuin met veel vaste planten er steeds anders uitzien door het jaar heen. En je steeds weer verrassen. In een tuin met veel wintergroene heesters is dit bijvoorbeeld minder het geval.

Samenhang geeft meerwaarde

Samenhang in je tuin ontstaat door planten te kiezen die elkaar qua groeiwijze en levenscyclus aanvullen. Een voorbeeld hiervan zijn de akelei en monnikskap. De akelei is in april op haar top, bloeit prachtig en het blad kwijnt weg in de felle zomerzon. Als naaste buur heeft zij de monnikskap: een hoge plant die in de nazomer bloeit en de akelei met haar bladeren tegen de zon beschut.

Kies je inheems of uitheems?

Onze inheemse flora is van grote waarde voor vogels en vlinders. Neem bijvoorbeeld de klimop. Als deze bloeit zit hij vol met bijen. Merels en winterkoninkjes broeden ook graag in het dichte gebladerte. Tussen struiken en bomen waar zich een bosgrond heeft ontwikkeld en een beetje leem in de bodem zit, kunnen sleutelbloemen en bosanemonen groeien. Dit zijn inheemse planten die hier van nature groeien en mooi zijn om te zien.

Maar ik zet ook uitheemse planten in tuinen. Deze kunnen de bloeiperiode in je tuin verlengen. En ook qua vorm, kleur en geur hebben verschillende uitheemse soorten veel te bieden. Ik kies voor uitheemse soorten die bijdragen aan de natuurrijkdom van je tuin. De blauwe monnikskap trekt bijvoorbeeld hommels aan en vlinders vliegen graag op lavendel.

Meer weten over beplanting?

Wil je meer weten over de beplanting in jouw eigen tuin? Neem dan contact met me op. Ik kom je tuin graag met jou bekijken.

Deze planten met uiteenlopende groentinten gedijen goed onder struiken en bomen.